Цією публікацією ми продовжуємо цикл статей у якій ми розповімо, а Ви навчитеся випікати бездріжджовий хліб з пшенично-житнього борошна. Дамо покрокові інструкції з фотографіями і рецептами приготування.

Слідкуйте за нашими публікаціями. Найкраще це зробити, якщо Ви зареєструєтесь на нашому сайті www.mak-var.com.ua. У самому верху кожній сторінці є кнопка «Увійти / Реєстрація»


Хліб пшенично-житній на бездріжджовій заквасці.

Інгредієнти:

  • 300 г закваски
  • 300 г пшенично-житнього борошна (можна брати 200 г пшеничного цільнозернового і 100 г житнього борошна)
  • 200 мл теплої води
  • 1 ст. л. меду (можна замінити цукром)
  • 1 ст. л. олії (переважно оливкової, але можна замінити на соняшникову)
  • 1 ч. л. солі

Приготування

До заквасці додаємо воду і дерев’яною ложкою перемішуємо все до більш-менш однорідного стану. В отриману суміш в хаотичному порядку додаємо інші інгредієнти. Тісто має вийти в’язке. Накриваємо ємність з тістом рушником або пакетом (поліетиленовою плівкою) і залишаємо на 20 хвилин відпочивати.

Після того, як хліб «відпочив», його потрібно перекласти у форму для випічки. Краще використовувати металеву, але можна пекти і в силіконовій, але хліб в такому випадку може при випіканні втратити форму і розповзтися.

Перед тим, як перекладати тісто в металеву форму, її потрібно змастити олією, щоб хліб потім легко витягувався (силіконову форму змащувати не потрібно). Тісто рівномірно розподіляємо по формі, пригладивши поверхню майбутнього хліба вологою рукою. Повністю закриваємо форму (рушником, пакетом або плівкою) і ставимо хліб на розстойку в тепло до того, поки він не підніметься приблизно у два рази. При першій розстійки хліб може розстаіватись до 6 годин, але зазвичай це займає 2-4 години.

Духовку слід нагріти до 250 °, в її нижню частину поставити деко з водою для створення пари. Випікати хліб при цій температурі 10 хвилин, потім зменшити нагрів до 200 °, прибрати деко (за допомогою якого був створений пар) і випікати хліб ще 30-40 хвилин.

Готовий хліб дістаємо з духовки, але не з форми – він повинен трохи охолонути (залиште його хвилин на 5-10).

Якщо зверху утворилася «дубова» скоринка – хліб пересушено, але його можна реанімувати, змастивши з усіх боків водою і завернув його у поліетиленовий пакет.

Якщо на вигляд хліб не виглядає пересушеним, то його потрібно просто загорнути у вологий рушник.

 

Найзручніше пекти хліб ввечері, щоб вранці його вже можна було їсти

Автор статті – блогер Аліна Кошелева

 


 

Непоспішайте бігти на кухню! 

Ми спеціалізуємося на виробництві продуктів здорового харчування і маємо багато цікавинок для Вашого столу. Перегляньте НАШ САЙТ і завітайте до НАШОГО МАГАЗИНУ. Впенені, Вас багато що зацікавить!

 Якщо Вам сподобалася стаття, поділіться нею зі своїми друзями в соціальних мережах.

Поділитись у мережі прямо зараз =>

5604
Автор:ТМ "Мак-Вар"
06.04.2017

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *