Продукти для діабетиків


Pasta-for-Diabet

Чи можна рекомендувати макарони з клітковиною хворим на цукровий діабет?

На це питання нам відповідає Кандидат медичних наук, лікар-ендокринолог Удовиченко Олег Вікторович.
«Цукровий діабет – це не одне захворювання, а група дуже різних захворювань, об’єднаних лише загальним симптомом – перевищенням нормального рівня глюкози в крові. Причини такого перевищення відрізняються в різних типах діабету. Можна виділити два найбільших за кількістю хворих типа:

Цукровий діабет (ЦД) 1 типу – близько 10% хворих; ЦД 2 типу – решта 90%.

Повертаючись трохи ближче до Вашого питання – так, для діабетиків 1 і 2 типів більш корисно вживати борошняні вироби з підвищеним вмістом клітковини. Для 1 типу це можна практично без обмежень за умови компенсації спожитої їжі адекватною кількістю інсуліну, для 2 типу – вживання борошняних виробів зазвичай доводиться сильно обмежувати.

При 2 типі навіть додавання клітковини в розумних кількостях не зробить борошняний виріб більш придатним для харчування. Тому для хворих з ЦД 2 типу, з моєї точки зору, неправильно говорити про те, що макарони зі збільшеним вмістом рослинної клітковини рекомендовані або дозволені. Це може вводити їх в оману щодо режиму і складу харчування. Без урахування всіх обговорених відмінностей говорити про те, що пшеничне борошно хворим ЦД протипоказане або, навпаки, рекомендовано, неправильно.

На жаль, в цій області є досить багато міфів. Насправді продукти, багаті крохмалем (вуглеводами, що повільно всмоктуються) – крупи (рис, гречка та ін.), макарони, чорний і білий хліб, картопля та ін. – підвищують цукор крові приблизно однаково. Але при цукровому діабеті ці продукти виключаються з харчування не повністю, а лише тим чи іншим способом регулюється їх споживання: за допомогою системи “Хлібних одиниць” при цукровому діабеті 1 типу, і шляхом скорочення кількості цих продуктів вдвічі за рахунок часткової заміни овочами – при ЦД 2 типу.

Макарони (як і хліб, наприклад), збагачені висівками, менше підвищують цукор крові, ніж звичайні макарони або хліб. Але назвати їх “діабетичними” не можна, тому що цукор крові вони все одно підвищують досить сильно, і не є кращим продуктом при діабеті. Але вживати їх пацієнтам з діабетом, звичайно, можна – регулюючи їх споживання. »
Наша довідка:

Макарони «Здоров’я» з рослинною клітковиною спочатку створювалися як продукт здорового харчування. Але властивість клітковини сповільнювати виділення цукру в кров дозволила їх вживати і людям, що страждають цукровим діабетом. Перший час ми навіть не афішували цю властивість клітковини, щоб не ввести в оману хворих на діабет. Через деякий час люди, які страждають цим захворюванням, стали дзвонити до нас і дякувати за те, що виробники, нарешті, почали думати і про них і випустили такий чудовий продукт!

«… Ви не уявляєте, як хочеться того, що тобі не можна! А не можна майже все. Я на гречку вже дивитися не можу, і тут – Ваші макарони! Спочатку спробувала небагато, потім більше, тепер вживаю їх не часто, але регулярно, яке це задоволення! Величезне Вам спасибі, ви робите дуже потрібну справу! Побільше б таких виробників! Удачі вам і процвітання! З повагою – Полторак Надія Семенівна »

Включилося в роботу «сарафанне радіо», хворі на цукровий діабет передавали один одному інформацію про макарони «Здоров’я». Коли до нас почали дзвонити люди з інших міст з проханням вислати їм наші макарони і згодні були платити за пересилання у два рази більше, ніж вартість самого продукту, ми зрозуміли, наскільки необхідна їм така продукція!

Тепер ми будемо постійно шукати можливість створення продуктів, які могли б включити в свій раціон люди з цукровим діабетом.

У 2009 р нами розроблена рецептура і розпочато випуск пробної партії макаронів «Здоров’я» №6 з суцільнозмеленого житнього борошна з топінамбуром.

605

Ці макарони ще більше збагатилися вітамінами і мікроелементами, вони містять в собі інулін, фруктозу, пектинову клітковину, залізо, кремній, незамінні амінокислоти. В одній порції макаронів (100г) міститься приблизно добова рекомендована норма топінамбура. Але головне – якщо клітковина сповільнює виділення цукру в кров, то топінамбур зменшує вміст цього цукру в крові! Ця властивість макаронів «Здоров’я» №6 ще більше повинна зацікавити людей, які хворіють на цукровий діабет.

Висновок Національного Університету Харчових Технологій (м.Київ):

“Макаронні вироби «Здоров’я» з суцільнозмолотого зерна, які виробляються під ТМ «Мак-Вар Продукт», мають значно більшу біологічну цінність … Це дає можливість віднести їх до продуктів оздоровчого харчування. Регулярне вживання цього продукту сприяє поліпшенню перистальтики кишечника, зниженню вмісту холестерина і цукру в крові, виведенню з організму шкідливих речовин.”

Pechat-NUHT

Хочемо також зазначити, що після вивчення нашої продукції в Інституті ім. академіка Л.І.Медведя, вся лінійка макаронів “Здоров’я”була віднесена до категорії дієтичних продуктів і затверджена, як дієтична в МОЗ України. Зокрема, в цьому звіті для осіб, які контролюють свій рівень цукру в крові, було звернуто увагу на макарони “Здоров’я” №6, як джерело клітковини, вітамінів, мінеральних речовин і інуліну!