18-21 березня 2017 року ТПП України, спільно з ТПП Греції в рамках програми East Invest була організована поїздка української делегації бізнесменів до Греції. До складу делегації увійшло 12 українських компаній, в тому числі і наша компанія – Мак-Вар Екопродукт.
В програму поїздки було включено відвідування продовольчої виставки Food Expo в виставковому центрі Metropolitan Expo Athens, семінар з обміну досвідом в ТПП Греції, відвідування місцевих підприємств з переробки харчової продукції, В2В зустрічі з грецькими бізнесменами на острові Евія в місцевій торговельній палаті, внутрішні зустрічі між бізнесменами Україна і Грузії.
На цьому офіційне представлення закінчимо і тепер трошки розповімо про цю поїздку своїми словами.
День 1. Суббота (18-03-2017)
Прилетіли, зустріли, привезли в готель «Тітанія». Все чітко, строго за графіком.
Готель відмінний, розташований в центрі Афін (Panepistimiou, 52, Athina 10564) кількість зірок на вході не позначено, але думаю їх повинно бути 4.
Після заселення прогулянка по місту. Тут я це докладно описувати не буду, тільки зауважу – перше, що відразу впадає в очі – дуже багато жебраків і бомжів, які розклали свої матраци і сплять прямо на центральних вулицях, а на кожному великому перехресті обов’язково є людина з табличкою про допомогу або з серветкою, якою протре водієві дзеркало за винагороду.
Друге, що впадає в очі неймовірна кількість цитрусових дерев на вулицях, буквально обліплених фруктами (але ж це березень!). Вони є всюди, як на деревах, так і під ними. Це не заважає заповзятливим грекам розташуватися поруч з лотком цих фруктів, і продавати їх за ціною 1 євро за кг!
День 2 Неділя (19-03-2017)
Відвідування міжнародної виставки FOOD EXPO в виставковому центрі Metropolitan Expo Athens. На виставку ми вже їхали разом з грузинською делегацією.
Площі, звичайно величезні. Сама виставка розміщувалася в чотирьох залах, тематично розбитих на зал промислового обладнання, зал продуктів харчування, все для HoReKa і зал напоїв.
У першій частині програми пройшла презентація продукції українських і грузинських представників бізнесу.
У другій частині – ознайомлення з самою виставкою і спілкування з компаніями, які тебе зацікавили. Тут вже у кожного був свій план дії, хто шукав обладнання, а хто нових партнерів по експорту.
Мене, звичайно ж цікавила Pasta Healthy Food. Повинен сказати, що макаронів було представлено досить багато, в тому числі і аналогічних нашій продукції з суцільно змеленого зерна і з різними добавками. Разом з тим, при спілкуванні з господарями макаронних фабрик або дистриб’юторами пасти, наша продукція викликала реальний інтерес! Тут я всіх подробиць описувати не буду, пославшись на комерційну таємницю. Повідомимо, коли буде конкретний результат. А поки йдемо далі.
А далі в основному одні оливки і оливкова олія. Цього добра в Греції, як говорив кіт Матроскін, «ну просо завались»! Вражає і різноманітність смаку, і форм, і розмірів, і асортименту. Одна біда – на виставці нічого не продають! Подарувати можуть, а от продати – не можна!
А ще в Греції є вино! Цього добра у них теж «завались». Деякі компанії не пожмотнічалі і надали цілі дегустаційні майданчики. Заходи, наливай, дегустуй. Не сподобалося – вилий. Три ряди столів і що б дістатися до виходу, потрібно подолати весь нелегкий шлях пізнання! Що Вам сказати «Тяжкая цяя праця!».
День 3 Понеділок (20-03-2017)
А оскільки це понеділок, то і обстановка ділова, робоча.
З ранку семінар в ТПП Греції. Розповіли про сертифікацію продукції за регіональними ознаками (DPO / DPI), про управління харчовою безпекою та про фальсифікацію продукції. Окремо зупинилися на інвестиційні можливості в грецький бізнес (воно звичайно добре, але нам би спершу свою економіку підняти, а вже потім до Греції інвестувати). Але, оскільки все проходило на англійській мові, я Вас не буду навантажувати подробицями. Українським аграріям (в тому числі і мені) лише по міміці доповідачів була ясна суть і важливість усіх доповідей!
Друга половина дня була не такою стурбованою.
Відвезли нас на переробну фабрику, але оскільки я по-грецьки всіх букв ще не вивчив, з цього, назву прочитаєте на фото самі. Фабрика випускає сушені фрукти і джеми.
Не дивлячись на те, що продукція сезонного характеру, спеціально для нашої делегації на фабриці знайшлася робота для декількох робочих, і ми змогли побачити деякі процеси приготування продукції.
Після відвідин фабрики нас відвезли на острів Евія. Я думав, туди плисти потрібно буде, якщо не вплав, то хоча б на катері. А виявилося все набагато простіше, переїхали по мосту пару сот метрів і ми вже на острові Евія у місті Колхіда.
У затишній кафешці на березі моря, на відкритій терасі, нас нагодували привітні господарі і пригостили просто прекрасним білим вином! Хочу зауважити, що це не тільки моя особиста думка, це думка професійних грузинських виноробів, які знають у цьому толк як ніхто інший!
Після обіду, в благодушному настрої і приємній атмосфері пройшла презентація грецьких компаній, В2В переговори з зацікавленими фірмами. Тут теж висновки про ефективність робити рано. Курчат по осені рахують. Але перший крок назустріч один до одного зроблений, а дорогу здолає той, хто йде.
Грецію відвідала українська та грузинська бізнес-делегації. Як то кажуть, на греків подивилися і себе показали. Кажуть «в Греції є все», але ось наших товарів там не вистачає. Потрібно терміново виправити цей недолік!
Будемо рухатися далі?
А далі все! Бізнес тур на цьому закінчено. Ми летимо до дому.
Починаємо обробляти отриману інформацію, аналізувати, писати комерційні пропозиції.
Продовжуємо плідно працювати, одним словом!
Чого й вам бажаю. Всім удачі!
25-03-2017