Світило медичної науки А. І. Купцов писав
“Одноманітне харчування чорним житнім хлібом російського бідного населення ніколи не призводило до авітамінозу, а це свідчить про те, що житній хліб відноситься до категорії їжі, що найбільш відповідає потребам людського організму”.
Виявляється, жито має цілющі властивості. Воно здатне виводити шлаки, солі і токсини, завдяки чому допомагає усувати причини багатьох захворювань.
У житньому борошні в 5 разів більше, ніж у пшеничному, міститься фруктози, необхідної для нормальної життєдіяльності людського організму. Вироби з житнього борошна мають у своєму складі достатню кількість клітковини і геміцелюлози, які відіграють певну роль у харчуванні людини – вони посилюють перистальтику кишечника.
Житнє обдирне борошно містить на 100 г продукту:
Білки – 8,9 г
Жири – 1,2 г
Вуглеводи – 73,0 г
Калорійність – 325 Ккал
Вживання житнього хліба допомагає знизити холестерин в крові, покращує обмін речовин, роботу серця, виводить шлаки, допомагає уникнути багатьох захворювань, у тому числі й онкологічних.
У 70-і роки Люксембург з онкології кишечника займав одне з провідних місць у світі. З початком вживання в їжу житнього хліба і висівок за даним показником він потрапив в кінець списку. До того ж, житній хліб має меншу енергетичну цінність, тому Ви можете не турбуватися за свою фігуру. У Німеччині та Польщі житній хліб вважається дієтичним продуктом. Він корисний для людей страждаючих недокрів’ям і цукровим діабетом.
Увага! Через підвищену кислотність (7-12 градусів), що захищає від виникнення цвілі і руйнівних процесів, житній хліб не рекомендується людям з підвищеною кислотністю кишечника, страждаючих виразковими хворобами.
Хліб, що складається на 100% з жита, дійсно занадто важкий для випікання. Оптимальний варіант: жито 80-85% і пшениця 15-25%.
Это чем таким “тяжёлым” наделён ржаной хлеб для ежедневного потребления?
И правда, что за противоречие в статье? В начале пишите, что только ржаным хлебом и питался народ, а в конце – он тяжёлый. Не тяжелее белого для кишечника – поверьте
Уважаемые Татьяна и Макс!
Вы абсолютно правы в том, что ржаной хлеб не тяжелее белого для кишечника. Благодаря вам мы смогли найти ошибку в статье, которая, действительно, создавала противоречие!
Имелось в виду, что ржаная мука “тяжелая” для выпекания, а не для пищеварения, что подтверждает дальнейшая фраза про оптимальное для выпекания соотношение пшеничной и ржаной муки.
Еще раз убеждаемся в том, что обратная связь с нашими читателями (покупателями, партнерами и т.п.) помогает становиться только лучше, от чего выйгрывают ВСЕ!
Спасибо Вам! (Текст уже исправили)