Чайний гриб – це симбіоз різних бактерій і дріжджів, що виник в природних умовах. Крім приємного смаку і корисних властивостей, за рахунок вирощеної культури чайного гриба, цей напій є найпотужнішим антибіотиком.


Чайний гриб, як правило, містить безліч штамів корисних дріжджів, які перетворюють цукор в спирт. Але не варто боятися алкоголю. Одна з найпоширеніших корисних бактерій в структурі чайного гриба – Gluconacetobacter xylinus – головний виробник мікробіологічної целюлози. Він перетворює етанол в оцтову кислоту, що знижує вміст алкоголю в чайному грибі і збільшує пробіотичні продукти.

Кисле середовище чайного гриба запобігає зараженню цвіллю і хвороботворними бактеріями. Крім того, чайний гриб виробляє безліч речовин:

    органічні кислоти (оцтова, глюконовая, щавлева, лимонна, яблучна, молочна, койевая);
    
спирт етиловий;
    
вітаміни (аскорбінова кислота, тіамін, вітамін D);
    
ферменти (каталаза, ліпаза, протеаза, карбогідраз, зимаза, левансахараза);
    
ліпіди (стерини, фоефатіди, жирні кислоти);
    
цукру (моносахариди, діеахаріди);
    
пігменти (хлорофіл, ксантофилл);
    
пуринові підстави з чайного листа;
    
смоли і таніни з чайного листа;
    
антибіотичні речовини;

Імунна система та обмін речовин

Перше, про що варто сказати – це про вітаміни. У напої з чайного гриба знаходиться набагато більше корисних речовин, ніж у найдорожчому вітамінно -мінеральному комплексі. Вітаміни, мінерали, вугільна, молочна та інші кислоти, мінерали, ферменти – це далеко не повний перелік. Тому немає нічого дивного в тому, що напій з чайного гриба дуже позитивно впливає на роботу імунної системи і нормалізує обмін речовин.

Чайний гриб – природний антибіотик!

Окремої розмови заслуговують антибактеріальні ефекти чайного гриба.

Згідно з дослідженням, проведеним на кафедрі мікробіології Єреванського зооветеринарного інституту доцентом Л.Т. Данієлян і професором Г.А. Шакаряном в 1946-1947 рр., Чайний гриб має антибактеріальну активність з широким спектром дії.

Чайний гриб ефективний проти ряду грампозитивних і грамнегативних бактерій. Більшість неспорогенних бактерій гинуло в розчині чайного гриба буквально від 10 хв. до 2 годин!

Спори бактерій і цвілевих грибів, як правило, виявляли значну стійкість, але все ж гинули при експозиції від 1 до 4 діб. Чайний гриб не витримували навіть спори збудників сибірської виразки і грунтові спороносні бактерії. З цвілевих грибів, гинуть гриби роду Penicillium, Aspergillus, Mukor, які виявляють чутливість в анаеробних умовах. Найбільш чутливими до дії чайного гриба виявилися стрептококи, які гинули через 1 годину при експозиції нерозведеним чайного гриба.

Іншими словами, рідина чайного гриба може стати засобом для домашньої аптечки від інфекційних захворювань, викликаних різними патогенними мікроорганізмами. А для профілактики досить просто пити напій щодня.

Травний тракт

Вас мучать гастрити, коліти, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, дисбактеріоз? Всього один стакан напою з чайного гриба, випитий натщесерце здатний поліпшити ситуацію за все через тиждень. А регулярне його вживання сприяє повного виліковування. До речі кажучи, напій дуже добре усуває навіть найсильнішу печію.


Тепер Ви знаєте, наскільки корисним є чайний гриб. Не сумніваємося, Ви зрозуміли, що він обов’язково повинен бути в кожній родині!

З чого почати?

Як самому виростити чайний гриб – Ви дізнаєтеся в окремому нашому пості.

Крім цього ми Вам розповімо, як доглядати за чайним грибом.


318
Автор:ТМ "Мак-Вар"
18.12.2016

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *