Варіант 1. З чорного чаю.

Якщо Ви хочете отримати смачний тонізуючий напій з загальнозміцнювальною дією, можна виростити чайний гриб тільки з чорного чаю.

Аксесуари: Трилітрова банка, марлева тканина, великий чайник для заварювання на 1 літр або літрова банка, цукор, крупно-листовий чорний чай, окріп

Порада: Заварка повинна бути звичайнісінькою, без будь-яких добавок. Але смак напою буде залежати від якості (смаку) заварки. Можна брати і дешеві чаї, але з хорошим смаком.

Інструкція:

1 – Дуже ретельно помити трилітрову банку – місце проживання вашого гриба і чайник для заварювання. Це обов’язкова вимога, так як чайний гриб дуже любить чистоту. А в іншому випадку він загине, так і не встигнувши вирости. Ні в якому разі не використовуйте для миття банки синтетичні миючі засоби – достатньо звичайної харчової соди.
2 – 
У великій чайник для заварювання або літрову банку засипте п’ять столових ложок чорного чаю. Залийте 0,5 літра крутого окропу. При використанні банки, спочатку ополосніть її столовою ложкою окропу (нагрійте її), що б вона не лопнула. Накрийте кришкою. Чекаємо, поки заварка повністю не охолоне.
3 – 
Додайте в заварку 7 столових ложок цукру, ретельно перемішайте. Через марлеву тканину перелийте солодку міцну заварку в трилітрову банку, тобто процідіть. Накрийте її марлевою тканиною і поставте в тепле місце приблизно на півтора місяця. (Ну що поробиш, доведеться почекати! 🙂
Через 7-10 днів з’явиться сильний оцтовий запах – це абсолютно нормально (ну що поробиш, доведеться потерпіти! :). Через 5-6 днів запах практично зникне, а на поверхні рідини утворюється тоненька плівочка – це і є наш чайний гриб! З кожним днем ​​він буде все товщий і товщий – зростання гриба не припиняється все його життя.

Варіант 2. З чорного чаю і настоянки шипшини.

Якщо крім втамування спраги і загальнозміцнювальної дії Ви ще хочете істотно підвищити імунітет свого організму, то ми радимо вам вирощувати чайний гриб з плодів шипшини. Такий чайний гриб – справжня знахідка в холодну пору року, в сезон грипу та застуди, а також навесні, коли активізується авітаміноз.

Принцип вирощування такий самий, що і в першому варіанті, але з деякими нюансами.

Аксесуари: Термос 0,7 літра, трилітрова банка, марлева тканина, великий чайник для заварювання на 1 літр або літрова банка, цукор, крупно-листовий чорний чай, окріп

Робимо настій шипшини.

Для цього можна використовувати як свіжі, так і сушені плоди, які продаються в будь-якій аптеці.

Інструкція:

1 – Помістіть в термос чотири столові ложки плодів шипшини, залийте 0,5 літра крутого окропу і накрийте кришкою, залиште на п’ять діб. (Знову доведеться чекати! :).
2 –
Миємо банку – виконуємо Пункт 1 з попередньої інструкції.
3 –
Готуємо заварку з розрахунку 1 столова ложка заварки на 1 склянку окропу. Дивись технологію з Пункту 2 попередньої інструкції.
4 –
Додайте 5 столових ложок цукру і ретельно перемішайте, залиште на добу.
Процідіть через марлю, сполосніть банку і знову перелийте настій в банку. Накрийте банку складеної у кілька шарів марлею і поставте в тепле темне місце. Далі процес буде розвиватися за стандартною схемою – приблизно через два тижні з’явиться сильний оцтовий запах, який незабаром зникне. А сам гриб утворюється через півтора-два місяці.

Розмноження

Розмножується чайний гриб шаруванням верхньої плівки – простіше кажучи, знімається верхній шар гриба. Він відділяється досить просто – але акуратність дотримуватися все ж потрібно, щоб не пошкодити чайний гриб. Відокремте плівку і помістіть в звичайну теплу кип’ячену воду – там молодий гриб повинен залишатися деякий час.

У цей період адаптації доглядати за чайним грибом необхідно з поправкою на молодість. Ні чайний розчин, ні цукор на цей період йому не потрібні і навіть шкідливі. Досить просто підливати трохи кип’яченої води і зберігати банку в теплому місці. І ще, слід врахувати один момент – молодий чайний гриб просто обожнюють мухи, що відкладають в ньому свої личинки. Тому завжди накривайте банку марлевою тканиною, інакше чайний гриб просто загине. І все через просту помилку.

Період, який необхідний для того, щоб дочірня плівка перетворилася на повноцінний чайний гриб – приблизно один місяць. Так що можете сміливо ділитись цим чудом з усіма своїми родичами і друзями – ви без проблем виростите собі новий.

Як доглядати за чайним грибом, читайте в наступному пості.

Крім того Ви можете дізнатись, які корисні властивості має чайний гриб?


6126
Автор:ТМ "Мак-Вар"
20.12.2016

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *